top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjan Bouwmeester

Vesuvius en Pompei

Zo, een nieuwe dag! Eerst ontbijten, even kijken of ik wat kan eten. Niet veel, maar ik kan gelukkig een omelet bestellen met kaas of tomaten. Lekker! En wat fruit en citroen erbij, ook lekker.Een paar kiekjes in de lobby, ook een mooi hotel. Overigens kun je ook hier niet dineren, alleen ontbijten....Het hondje van het kunstwerk liep daar ook daadwerkelijk rond, erg leuk. Het kunstwerk hadden ze ook op ansichtkaarten staan. Heb er een meegenomen.En daarna op zoek naar de plek waar we worden opgepikt voor de excursie naar de Vesuvius. Spannend!

Even een poosje gewacht buiten, maar er bleken meerdere geschikte oppik plekken. Dus we zijn maar gesplitst en op twee verschillende plekken gaan wachten. Was een goed idee....


Een leuke tocht naar boven met de taxibus, daarna nog een stuk lopen naar de start van de rondleidingen. En dat was ook nog weer klimmen, maar het was erg mooi en indrukwekkend!

De Vesuvius blijkt dus een hele gevaarlijke vulkaan, er wordt druk opgebouwd in de kamer met magma en zodra de druk te hoog wordt, ontploft de Vesuvius. Deze blijkt ook niet te groeien zoals de Etna. De Etna loopt de lava uit waardoor deze minder gevaarlijk is, niet ontploft, maar ook groter wordt.

Ten tijde van de ontploffing die Pompei verwoestte waren de bergtoppen die je nu kunt zien, één bergtop die hoger was.

Nu zijn het er twee.En dan de krater! Wow! Er komt ook stoom uit, maar dat staat op latere foto's. Ik heb ook de zwaveldampen geroken (echte zwavel, geen rotte eierenlucht).


Dit is dan het uitzicht vanaf de Vesuvius richting Napels. De Vesuvius wordt goed in de gaten gehouden, een flink gebied loopt gevaar. Deze mensen moeten dus bijtijds geëvacueerd kunnen worden. En je moet ook maar van de uitgestrekte steenmassa houden, dat doe ik dus niet!


De dampen uit de krater.En nog een overzichtsfoto van de krater.

De veilige kant van de Vesuvius (de Amalfikust), maar dus ook duurder.


Tja, dan moet je ook weer beneden. Uiteindelijk hard gelopen, we wisten niet hoelang we er over zouden doen. We waren op tijd en naar beneden loopt lekkerder dan naar boven. Maar wel met stopmomentjes voor foto's, dus dat kost dan wel weer tijd.


Goed, even naar het hotel, daarna lunchen en vervolgens Pompei weer in...... Lunch was bij een ander stalletje dan gisteren, ook een lekkere smoothie erbij genomen. Allemaal correct qua koolhydraten..... maar toch ben ik ermee bedonderd, ik knapte heel snel op..... Vermoedelijk toch van siroop of veel siroop toegevoegd, leverde een enorme pijnlijke buik op, veel misselijkheid en een ronduit beroerde nacht..... maar goed, de middag merkte ik gelukkig nog niets....


Vanmiddag met audiotour Pompei in, erg informatief! En je kunt in je eigen tempo (traag) lopen, heel fijn!Wat moet het mooi zijn geweest, prachtige muurschilderingen, delen die ten tijde van de verwoesting in restauratie waren, ook geweldig om te zien hoe met de kennis van nu de stad moet hebben gefunctioneerd. Ze hadden stromend water, ze hadden fonteinen, warm en koud waterbaden, wanden die zo waren geprepareerd dat er geen condens op bleef staan. Prachtige kunst en mozaïeken in verschillende kunststromingen, echt geweldig.

En natuurlijk: wacht u voor de hond! Grappig, toen ook!


Prachtige vloeren ook, echt heel mooi. Het vierkante gat in de vloer zit onder een gat in het dak om licht door te laten. Het water werd opgevangen in het vierkante gat.

En een winkel of ander bedrijfspand.....32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page